FB IMG 1432740461817

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ : ΤΡΩΓΕΤΑΙ Ή ΦΟΡΙΕΤΑΙ;

mediationΤι είναι η διαμεσολάβηση;

Ο ορισμός είναι ο εξής: Εξωδικαστική επίλυση διαφορών
Το διαβάζει ο πολίτης και το προσπερνάει, σαν κάτι που δεν τον αφορά.
Ο ίδιος ακριβώς πολίτης, ταλαιπωρείται επί σειρά ετών, για τη διατροφή που δεν έχει οριστεί, για την επιμέλεια των παιδιών, για ακάλυπτες επιταγές, για διενέξεις οι οποίες κοστίζουν και πολλές άλλες υποθέσεις.
Η ελληνική δικαιοσύνη, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει «μπουκώσει» και ήρθε η απεργία των δικηγόρων να δώσει τη «χαριστική βολή».
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 300.000 αδίκαστες υποθέσεις!


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», πρόκειται για χιλιάδες υποθέσεις ποινικών αδικημάτων, διατροφών, μισθώσεων κλπ., οι οποίες εκκρεμούν από την αρχή της απεργίας των δικηγόρων, χωρίς φυσικά να λάβουμε υπ’ όψη, τις υποθέσεις που ήδη εκκρεμούσαν επί σειρά ετών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν το λιγότερο επτά ως δέκα χρόνια, μέχρι να δικαστεί το σύνολο των υποθέσεων, οι οποίες αναβάλλονται.
Αρμόδιοι δικαστές, εκτιμούν ως μόνη λύση την παραγραφή κάποιων υποθέσεων, η οποία παραγραφή ενδεχομένως να μη συμφέρει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Και όμως παρ’ όλα αυτά, η διαμεσολάβηση ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό.
Και πάμε στην ουσία.
Η διαμεσολάβηση είναι με απλά λόγια, ο άλλος τρόπος να λύσεις την όποια διαφορά έχεις. Αντί να προσφύγεις στο δικαστήριο, αντί να πληρώνεις για χρόνια, παράβολα και δικηγόρους και στο τέλος να κινδυνεύει η υπόθεση με παραγραφή, ακολουθείς την άλλη οδό. Την οδό της διαμεσολάβησης.
Η διαμεσολάβηση θεσπίστηκε με νόμο του κράτους το 2010 και έκτοτε ελάχιστες υποθέσεις έχουν λυθεί με αυτόν τον τρόπο.
Πάμε να δούμε διαφορές της διαμεσολάβησης με τον μέχρι τώρα γνωστό τρόπο επίλυσης διαφορών

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ VS ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Επίλυση της διαφοράς Επίλυση της διαφοράς μετά από
σε διάστημα από 1 ημέρα με χρόνια.
μέγιστο τους 6 μήνες

Μικρό κόστος Ανυπολόγιστο κόστος

Νομική ισχύς Νομική ισχύς

Αποφασίζεις εσύ για την Αποφασίζουν άλλοι για την
υπόθεσή σου υπόθεσή σου

Πολιτισμένος τρόπος με Όξυνση σχέσεων
εξομάλυνση σχέσεων

Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500 διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές από τον Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί από αδειοδοτημένους φορείς.
Η διαμεσολάβηση γίνεται πάντα με την παρουσία των δικηγόρων των μερών.
Στη Μ. Βρετανία, το 83% των υποθέσεων λύνονται με διαμεσολάβηση, ενώ το ποσοστό στις Η.Π.Α. φτάνει το 93%.
Στη γειτονική μας Ιταλία οι υποθέσεις που λύνονται με διαμεσολάβηση αυξάνονται καθημερινά κατά χιλιάδες.

Αυτό συνεπάγεται μία τεράστια μείωση εξόδων για το κράτος και ως εκ τούτου, τα κέρδη που θα αποκομισθούν ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Γιατί στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιείται η μεσολάβηση από τους πολίτες;
• Γιατί το κράτος δεν έχει ενημερώσει σωστά (εδώ που τα λέμε δεν έχει ενημερώσει ούτε λάθος! Γενικά δεν έχει ενημερώσει καθόλου)
• Γιατί οι πολίτες είναι δύσπιστοι, κάτι που χαρακτηρίζει τους Έλληνες, με τις γνωστές συνέπειες.
• Γιατί κάποιοι δικηγόροι αντιδρούν, παρ’ όλο που όχι μόνο δε θίγεται η δραστηριότητά τους, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν οι υποθέσεις, μια και όπως προαναφέρθηκε, είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρων.
• Γιατί είναι περισσότερες οι ψήφοι εκείνων που αντιδρούν, βασικά και κύρια λόγω άγνοιας και λιγότερες εκείνων που επιδιώκουν την εφαρμογή, ενός από τους συμφερότερους για το κράτος νόμους.
Παρά τις άοκνες προσπάθειες και ενέργειες κάποιων ατόμων, να βοηθήσουν μέσω επιτροπών, να θεσπισθούν κάποιες διατάξεις, που θα βοηθήσουν στο να καταφύγουν οι πολίτες στη διαμεσολάβηση, το κράτος κωφεύει και καθυστερεί.
Δυστυχώς, δεν είναι ο μόνος κλάδος και η μόνη περίπτωση, που το κράτος δεν κάνει αυτό που χρειάζεται για το καλό όλων.


Warning: current() expects parameter 1 to be array, null given in /home/zwstithe/public_html/modules/mod_weather_gk4/helper.php on line 333

Θεσσαλονίκη