FB IMG 1432740461817

Άννα Τσεκούρα, μία γυναίκα με πάθος που εκφράζεται στο χαρτί....

Συνέντευξη στη Χαριτωμένη Μεχτερίδου

10374534 428467903958502 5236396964388067564 nΆννα Τσεκούρα, η γυναίκα πάθος και μυστήριο..από τις κόκκινες πινελιές που επιλέγει στις εμφανίσεις της,και από το μυστήριο που διακρίνεται στα μάτια της...

Κάθε σελίδα από το "Ταγκό της Σκιάς",σε συναρπάζει και δε καταλαβαίνεις γιατί τελείωσε και πως πέρασαν 340 σελίδες από τα χέρια σου έτσι απλά! Αντί εισαγωγής για τη συνέντευξη θα μου επιτρέψετε να αντιγράψω κάποιες σειρές από το βιβλίο της...

"Πόσο αντέχουν οι άνθρωποι δίχως να αγγίζονται όταν ποθούνται; Πόσο αντέχουν δίχως να φωνάξουν «σε θέλω»; Πόσο συγκρατούνται;"

 

Άννα, ποιήτρια; Συγγραφέας; Πως χαρακτηρίζεις το εαυτό σου;

"Ποιήτρια; Πολύ μεγάλη κουβέντα και θα τρίζουν τα κόκκαλα των μεγάλων ποιητών! Γραφιάς είμαι… Γράφω γιατί δεν μπορώ να μην… Γράφω γιατί δεν μπορώ να σταματήσω τις λέξεις που γίνονται εικόνες μέσα στο κεφάλι μου και τις εικόνες που σχηματίζουν μύθους μέσα στην ψυχή μου. Τα ανεξάρτητα κείμενά μου, που πολλοί καλοπροαίρετοι και ευγενικοί άνθρωποι ονομάζουν ποίηση και χαρακτηρίζουν εμένα ποιήτρια – τους ευχαριστώ θερμά για αυτή τους την υπερβολή – βγαίνουν σε στιγμές μεγάλης έντασης και συμπιεσμένων συναισθημάτων. Κάποιες φορές είναι μια ακουσίως, ευπαθής ερωτοτροπία. Κάποιες άλλες φορές, είναι μια εκουσίως, αυτοκαταστροφική κατακρήμνιση. Εκεί μέσα ζωντανεύουν τα πάθη μου. Με πρώτο το Ερωτικό πάθος. Τα μυθιστορήματα από την άλλη είναι δρόμοι. Με ταξιδεύουν και με διδάσκουν. Δε με χαρακτηρίζω συνεπώς, ούτε το ένα ούτε το άλλο με την βαρύγδουπη έννοια των όρων, ή αν θέλεις την υπερβολή τους. Εμπεριέχει αρκετή αλαζονεία η δήλωση είμαι Συγγραφέας ή είμαι Ποιητής! Το λέμε όλοι βέβαια στιγμές που πρέπει να αναφερθούμε στην δουλειά μας, αλλά αυτό δεν του αφαιρεί την υπεροψία που φέρει μια τέτοια δήλωση. Μου αρέσει πάντως να δηλώνω απλά, πως είμαι μια παθιασμένη γυναίκα που εκφράζεται στο χαρτί και ειλικρινά χαίρομαι που υπάρχει αναγνωστικό κοινό που νιώθει ότι το εκφράζω και με εκπαιδεύει στο να εμβαθύνω στις ψυχές του κόσμου και την δική μου."

Το «Tαγκό της Σκιάς» ένα βιβλίο μυστηρίου; 

"Το «Tαγκό της Σκιάς» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πάθους και μυστηρίου, όπως είπες. Διαδραματίζεται κυρίως στο νησί μου στις Σπέτσες και έχει να κάνει με την εξαφάνιση πέντε επιφανών νέων το 1992 από την έπαυλη του ενός, όπου και διέμεναν για διακοπές. Απαγορευμένοι έρωτες, ανομολόγητα αλλά και εξομολογούμενα πάθη, μυστικά και ψέματα συνθέτουν την ιστορία, όπου η κάθε σελίδα της ανατρέπει τις εκτιμήσεις του αναγνώστη από την προηγούμενη! Το παρελθόν με το παρόν συγκρούονται και δημιουργούν ένα περιβάλλον εύθραυστο για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο έρωτας παντοδύναμος, μα και τρομαγμένος, συναντάται παντού στο βιβλίο. Το πάθος εντείνεται όπως ακριβώς και το μυστήριο. Ο αναγνώστης όμως, δεν ανακαλύπτει το τι συνέβη σε εκείνους τους πέντε νέους παρά μονάχα, στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου."

biblio1

Τι σε δυσκόλεψε στη συγγραφή του βιβλίου;

"Στο βιβλίο εμβαθύνω στην ψυχοσύνθεση δύο ανδρών, διαφορετικών ηλικιών. Αν αναφερθώ και στον γέροντα πατέρα που ψάχνει τα χαμένα παιδιά του και την αλήθεια για εκείνη την τραγική νύχτα, τρία κύρια, ανδρικά πρόσωπα είναι αυτά που αναλύεται ο χαρακτήρας τους και η ψυχολογία τους στο βιβλίο αυτό. Υπάρχουν βέβαια και άλλα ανδρικά πρόσωπα που έχουν σημαντικό ρόλο στην ροή και την πλοκή, αλλά τα κύρια είναι αυτά τα τρία. Η ίδια είμαι μητέρα μιας κόρης και δεν είχα ποτέ αδελφό. Συνεπώς, το δυσκολότερο κομμάτι ήταν να εμβαθύνω και αισθανθώ σωστά την ψυχολογία ενός νέου άνδρα, πιανίστα, παράφορα ερωτευμένου, με αδυναμία όμως, έκφρασης του έρωτά του- ο βασικός μου ήρωας που είναι και ένας εκ των αγνοουμένων - από την ηλικία των 14 ως τα 27 όπου και εξαφανίζεται και από την άλλη, να εμβαθύνω στην ψυχοσύνθεση ενός άνδρα μέσης ηλικίας, που έχει χάσει τα πάντα. Έχει βιώσει τραγικές απώλειες και είναι ο ιδιωτικός ερευνητής, ο οποίος είχε αναλάβει εξ αρχής την υπόθεση και σήμερα καλείται να επανεξετάσει τα γεγονότα υπό άλλη οπτική, έχοντας νέα στοιχεία. Ταυτόχρονα καλείται να αναθεωρήσει την ζωή του και να βρεθεί αντιμέτωπος με τραχείς όψεις του εαυτού του. Να νικήσει και να νικηθεί, για να αναγεννηθεί.

Είχα, λοιπόν, από την μια έναν έφηβο που όσο προχωρούσαν τα χρόνια γινόταν ένας νέος, αδύναμος και άτολμος για κάποιο λόγο στην έκφραση των επιθυμιών του και από την άλλη, έναν άντρα περασμένα τα πενήντα, που πίστευε πως είχε ξοφλήσει και δεν περίμενε τίποτε.Αυτή η κατακρήμνιση εντός, των δύο αυτών ανδρικών προσώπων, ήταν η δυσκολότερη. Είχα δηλαδή πολύ προσεκτική δουλειά να κάνω, κατρακυλώντας μαζί τους και χτυπώντας μαζί τους το σώμα και την ψυχή για να καταφέρω να τους αισθανθώ και για να μπορέσει η υπαρξιακή αναζήτηση του κάθε ενός από αυτούς τους άντρες να καταγραφεί στο Ταγκό.

Το βιβλίο μιλάει για την αγάπη, για το πόνο και τη δύναμη που δημιουργεί μία αγάπη… ;

"Το βιβλίο μιλά για την συντριπτική ισχύ του έρωτα που μπορεί με την ίδια ευκολία να δημιουργήσει και να καταστρέψει. Μιλά για την συντριπτική δύναμη του χρήματος που εξουσιάζει σχεδόν τα πάντα εκτός του Θανάτου και του Έρωτα. Μιλά για την εύθραυστη ισορροπία που χαρακτηρίζει την ζωή του ανθρώπου, όταν αυτή βασίζεται σε μυστικά και ψέματα. Η Αγάπη στο βιβλίο αυτό είναι παντού, γιατί η βαθιά αγάπη οδηγεί κάποιους από τους ήρωες στην αυτοθυσία, την στιγμή που ο έρωτας τους καταδυναστεύει και τους οδηγεί στην τρέλα. Ο πόνος είναι η λύτρωση και η κάθαρση για τους ήρωες μου, αφού είναι ο δρόμος της άφεσης. Το βιβλίο μιλά για τα δώρα της ζωής και για την δύναμη των αισθημάτων απέναντι στις δυο εξουσίες, τον έρωτα και το χρήμα. Και οι δυο είναι ταυτόχρονα οδοί αυτοκαταστροφής και δρόμοι δημιουργίας."

Τι είναι για εσένα το «Ταγκό της σκιάς»;

"Σίγουρα ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μου για το αν μπορώ να καταφέρω να κρατήσω το ενδιαφέρον του αναγνώστη με ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Τα προηγούμενα μυθιστορήματα μου ήταν αληθινές ιστορίες. Σε αυτό, όλα έπρεπε να δημιουργηθούν. Σαφέστατα, ότι περιγράφεται μέσα στο βιβλίο θα μπορούσε να έχει συμβεί, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ένα προϊόν μυθοπλασίας. Ένα ακόμη μεγαλύτερης σημασίας όμως, στοίχημα ήταν να γράψω σαν άντρας. Να συρθώ, να λερωθώ, να υπερβώ εμένα και τα γυναικεία μου όρια. Να φορέσω τις ψυχές ανδρών σε διαφορετικές ηλικίες, φάσεις και περιβάλλοντα, να συμπάσχω για όσο τους περιγράφω και τους αναλύω, μαζί τους. Να θυμώνω, την ίδια στιγμή, διαφωνώντας ως δεύτερή τους προσωπικότητα. Να μπω μέσα τους και να βγω ξανά…"

Σπέτσες, το νησί σου; Γιατί επέλεξες να αναφερθείς για αυτό το νησί σε αυτό το βιβλίο;

"Λατρεύω το νησί των Σπετσών. Για μένα είναι το νησί μου και ας μην είμαι από τις Σπέτσες! Είναι ένας πανέμορφος τόπος που η ψυχή μου τριγυρνά εκεί χρόνια και χρόνια, ακόμη και προτού υπάρξω, σε αυτό. Το πιστεύω αυτό. Δεν εξηγείται διαφορετικά το πόσο το αγαπώ και πόσο δεν το χορταίνω έπειτα από 32 χρόνια που το γνωρίζω και 20 που ζω μόνιμα σε αυτό. Ήθελα να τοποθετήσω ένα μυθιστόρημα μου σε τούτο τον υπέροχο και τόσο σημαντικά ιστορικό τόπο. Μου δόθηκε η ευκαιρία με το Ταγκό. Με ενέπνευσε για αυτό ακριβώς το βιβλίο! Και πρέπει να σου πω πως προσέλκυσε πολύ κόσμο αυτή η τοποθέτηση για να γνωρίσουν «τα νερά του Κτενά». Κτενάς, όπως ήδη ξέρεις, είναι ο ιδιωτικός ερευνητής που έχει αναλάβει την υπόθεση της εξαφάνισης των πέντε νέων από την έπαυλη στην Ζογεριά. Όπου νερά του Κτενά, συγκεκριμένοι κολπίσκοι στην περιοχή της Ζογεριάς. Ότι και να σου πω είναι λίγο…. Πρέπει να έρθεις!! Όσοι ήρθαν μου είπαν: Είχες δίκιο. Όποιος κολυμπήσει σε αυτά τα νερά μένει για πάντα ερωτευμένος! Ας μην πω άλλα όμως, γιατί μπορώ να μιλώ μέρες για τις Σπέτσες…"

535259 104206633051299 1006743834 n

Τι σε χαρακτηρίζει ως συγγραφέα; Διαφορετικά βιβλία….

"Δεν είμαι η αρμόδια να σου απαντήσω. Αυτό μάλλον θα πρέπει να στο απαντήσουν οι αναγνώστες μου. Το μόνο που μπορώ να καταθέσω για τα βιβλία μου η ίδια, είναι πως επιθυμώ και προσπαθώ να είναι διαφορετικά. Με κεντρικό άξονα, αρχή και τέλος των πάντων τον Έρωτα, τον Θεό των Θεών αφού τους εξουσιάζει όλους. Κανείς ποτέ δεν ξέφυγε από τον έρωτα, ούτε θνητός ούτε αθάνατος. Πέρα από το κοινό στοιχείο λοιπόν, τον έρωτα, έχω απαίτηση από την Άννα να προσεγγίζει διαφορετικά θέματα σε κάθε βιβλίο. Στο πρώτο, για παράδειγμα, «και τα Σκοτάδια μου γέμισαν φως», ενώ έχει καθαρά ερωτικό χαρακτήρα, αναφέρεται στην ενδοοικογενειακή βία και πως αυτό το βίωμα μπορεί να διαμορφώσει χαρακτήρα. Το Ποτάμι της Μοίρας, για την σαθρή κοινωνία και τον τυχοδιωκτισμό που διακρίνει ορισμένους ανθρώπους. Το Ταγκό με μια αστυνομική πλοκή, γράφτηκε για τα πάθη και τα μυστικά που μπορεί να αποβούν καταστροφικά για τους ανθρώπους και τις ζωές τους. Το μυθιστόρημα που γράφω τώρα, Η Ποινή της Ελευθερίας, έχει πάλι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα…"

Τι άλλο περιμένουμε από την Άννα;

"Γράφω διαρκώς… Όσο ζω και μπορώ θα γράφω… Όσο ο Θεός μου επιτρέπει να σκέφτομαι με διαύγεια θα γράφω… Ευχαριστώ το Θεό για αυτό που μου χάρισε. Γράφω πάντα τρία τέσσερα διαφορετικά βιβλία μαζί. Ας πούμε δυό από αυτά είναι μια τέταρτη συλλογή κειμένων αλλά και ένα παραμύθι για μεγάλους. Αυτή την περίοδο όμως, περισσότερο βάρος έχω ρίξει στην συγγραφή μιας νέας νουβέλας. Ετοιμάζω το επόμενο μυθιστόρημα μου: Η Ποινή της Ελευθερίας, με ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Την διαφορετικότητα που μπορεί να αισθάνεται κάποιος και να μην μπορεί να την διαχειριστεί. Οποιουδήποτε είδους διαφορετικότητα… Δεν θα αποκαλύψω άλλα, αλλά το μυστήριο και ο έρωτας θα κυριαρχεί στην πορεία για την Λύτρωση. Η Ελευθερία είναι αξιόποινη πράξη…"

 

Το Πουλί με τη Φλογέρα: Ο αγνός αρχέγονος έρωτας

Διαβάζει και σχολιάζει η Όλγα Ν. Τσιπτσέ

Τον περασμένο Ιούνιο, μέσα σε όλες τις απρόοπτες εξελίξεις και πολιτικά δρώμενα, φρέσκο φρέσκο και μόλις τυπωθέν, άρχισα να ξεφυλλίζω το θεατρικό έργο "Το Πουλί με τη Φλογέρα".

Ως συγγραφέας του ολοκαίνουργιου αυτού έργου, υπογράφει ο Άγγελος Λιάπης, ο οποίος γεννήθηκε στο Πευκόφυτο Καστοριάς. Ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής καθώς και του τμήματος Δημοσίου Δικαίου του Α.Π.Θ. και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο. Το έτος 1979 εισήλθε στο δικαστικό σώμα και περνώντας από τα στάδια της δικαστικής ιεραρχίας κατείχε μέχρι σήμερα το βαθμό του Προέδρου Εφετών.ΛΙΑΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

.Ως λογοτέχνης θεωρείται γνήσιος εκφραστής της λυρικής ποίησης με εκδόσεις λογοτεχνικών έργων που διακρίνονται για την πηγαία έμπνευση και την ποιότητα του συγγραφικού λόγου. Συμπεριλαμβάνεται: α) στη Λογοτεχνική Δημιουργία της Βορείου Ελλάδος, στην οποία γίνεται καταγραφή και συστηματική παρουσίαση των σπουδαιότερων λογοτεχνών της Βορείου Ελλάδος της χρονικής περιόδου 1875-2007, β) στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης, που εξέδωσε η Αμφικτιονία Ελληνισμού, γ) στην Ποιητική Ανθολογία Μελών της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, δ) σε ανθολογίες ερωτικής ποίησης, ε) στην Εγκυκλοπαίδεια Βορειοελλαδιτών Λογοτεχνών που εξέδωσε η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος. Εξέδωσε πλήθος ποιητικών συλλογών που συμπεριλαμβάνονται στα βιβλία του Το φεγγάρι ήταν ένα κορίτσι, Ένα παράθυρο στον ήλιο, Ανθισμένες φλόγες και Τα μονοπάτια των πουλιών. Εξέδωσε επίσης τα βιβλία Τα αλάνια της οδού αμαρτίας και Αθώα ε-γκλήματα. Στο πρώτο περιλαμβάνονται είκοσι πέντε ευθυμογραφήματα που βασίζονται κυρίως σε υποθέσεις που έζησε ο ίδιος υπό τη δικαστική του ιδιότητα και στα οποία απεικονίζεται σε μικρογραφία η καθημερινή ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. Στο δεύτερο σκια- γραφείται με γλαφυρότητα η προσωπικότητα ενός χαρισματικού ήρωα που ανακαλύπτει έναν πρωτότυπο και συναρπαστικό τρόπο για να βιώσει με πάθος και ένταση στις πιο απρόσιτες γωνιές του πλανήτη την κάθε στιγμή του.

Για το σύνολο του συγγραφικού του έργου και την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, τιμήθηκε επανειλημμένα από διάφορους πνευματικούς φορείς. Είναι μέλος επιστημονικών και λογοτεχνικών συλλόγων, όπως είναι η Ένωση Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, η Εταιρεία Συγγραφέων Β. Ελλάδος και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Έχοντας όλο αυτό το φορτίο γνώσεων και εμπειριών, ο συγγραφέας έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στο τελευταίο έργο του που είναι και το πρώτο θεατρικό. 

Πρόκειται για την νεραϊδόπλαστη Εριφύλη, τη λυγερή, πεντάμορφη, δροσοπηγή της όρασης, και τον Ορφέα, ένα παλικάρι που με των ματιών τα βόλια το φως σημάδευε και όταν μιλούσε ακούγονταν λουλουδιών φωνές. Δύο νέοι που ανταμώθηκαν, ερωτεύτηκαν και η φλόγα τους γέμισε και πλημμύρισε όλη την πλάση! Ταγμένοι ο ένας για τον άλλο, πάθος και έρωτας και αφοσίωση μέχρι τη στιγμή η θέληση του ανθρώπου πάει κόντρα στο πεπρωμένο. Ο πατέρας της Εριφύλης δίνει το λόγο του να την παντρέψει με τον Πάρη και αν δε γίνει αυτό πρέπει η λυγερή να τον νεκροφιλήσει. Και γίνεται η θέληση του πατέρα και πένθος απλώνεται στις καρδιές των δύο ερωτευμένων, τέτοιο πένθος που φθάνει μέχρι τον Άδη και ξεσηκώνει την νεκρή μητέρα του παλικαριού, η οποία βλέποντας τον μονάκριβό της να σπαράζει, πονά. Ο Ορφέας θέλει να γίνει πουλί που με τη φλογέρα του θα σκόρπιζε λυπητερές μελωδίες σε όλη τη φυσή. Ο άντρας της Εριφύλης, ο Πάρης, δίνει τη λύση στον πόνο της γυναίκας του.

Ένα δυνατό και γεμάτο συναίσθημα 15σύλλαβο που θυμίζει δημοτικά τραγούδια μιας άλλης εποχής. Εικόνες που ξεδιπλώνονται σε κάθε στροφή και μορφοποιούν την ομορφιά των δύο ερωτευμένων, τη φλόγα του έρωτά τους, την απελπισία του χωρισμού. Ένας αλλοτινός έρωτας και ένα απρόσμενο τέλος εκεί που όλα φαίνονταν να έχουν τελειώσει...

Θα μπορούσε κάλλιστα, απόσπασμα του έργου να βρίσκεται και να διδάσκεται στα σχολικά βιβλία. Ο λόγος τρέχει σα ρυάκι, ο ρυθμός και στις 120 περίπου σελίδες του, φθάνει στην τελειότητα. Ακόμη και οι λέξεις διδάσκουν. Λέξεις και εικόνες διδάσκουν ποιότητα, αισθήματα, αξίες που έχουν χαθεί από την εποχή μας, που μοιάζουν τόσο μακρυνές, που έχουν αντικατασταθεί με υλικές και υλιστικές αξίες.

Όπως επισημαίνει, ο ίδιος ο συγγραφέας, "κεντρικό θέμα του έργου είναι ο πρώτος έρωτας, ο αγνός προαιώνιος έρωτας που δε γνωρίζει όρια, φραγμούς και σκοπιμότητες. Που άλλοτε τον συναντάμε στα κελαηδίσματα των πουλιών, άλλοτε στις μοσχοβολιές των αγριολούλουδων και άλλοτε στα χαμόγελα των αγγέλων. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας είναι διαποτισμένοι από τη μυστηριώδη αυτή ζωογόνο δύναμη και έκφραση του αγνού, του ωραίου, και του αληθινού που δε θυσιάζεται στο βωμό κάποιων εφήμερων σκοπιμοτήτων που είναι ξένες με την αληθινή ουσία της ζωής και το μεγαλείο της Θείας δημιουργίας".

34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ο "δράστης" επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος...

Γράφει η Όλγα Ν. Τσιπτσέ

Δεν είναι τυχαίο ότι αλλάζει ο καιρός από αύριο και θα σημειωθούν βροχές στην πόλη μας. Τα εγκαίνιά του έχει αύριο, το 34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο αυτή τη χρονιά και μετά από την ανάπλαση της παραλίας της πόλης μας, επιστρέφει στον ιστορικό και φυσικό του χώρο , στην παραλία του Λευκού Πύργου - Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Μια επαναφορά για την οποία υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Πριν από 34 χρόνια, το 1982, ξεκινούσε ένα φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία, το οποίο είχε εγκαινιάσει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

melinaki

Τότε είχε συμβεί ένα άσχημο καιρικό φαινόμενο, που έμελλε να σημαδέψει το εν λόγω φεστιβάλ ανά τις δεκαετίες και να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του. Είχε ξεσπάσει μπουρίνι και όλα τα βιβλία είχαν βρεθεί στο Θερμαϊκό. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει κάθε χρόνο το συγκεκριμένο γεγονός, και οι βροχές και τα μπουρίνια συνοδεύουν το φεστιβάλ βιβλίου της πόλης μας, σε τέτοιο βαθμό που οι διοργανωτές συνήθιζαν να μοιράζουν αντικείμενα για την προστασία από τη βροχή, όπως μπουρνούζια, ομπρέλες, αδιάβροχα κ.α.

Για φέτος το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από 05 μέχρι 21 Ιουνίου, τις καθημερινές από τις 18.30 μέχρι 23.00 και τα Σαββατοκύριακα από 11.00 μέχρι 13.30 και από 18.30 μέχρι 23.00, και είναι αφιερωμένο στον ποιητή της πόλης μας Μανόλη Αναγνωστάκη, στου οποίου την τιμή και την μνήμη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο "...θαρρείς πως αυτός ήταν όλοι." 

Το Φεστιβάλ οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείων Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μακεδονίας Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών ΒΕ κος Μπ. Μπαρμπουνάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι φέτος το Φεστιβάλ μετά από ένα διάλειμμα μερικών χρόνων, ξαναγυρίζει στο φυσικό του τόπο, εκεί από όπου ξεκίνησε πριν από 34 χρόνια, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα και κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς κυρίως τους νέους, να επισκεφτούν την παραλία με τα βιβλία, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και να διαβάσουν πολλά βιβλία.

barbunakis

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 180 εκδότες από όλη τη χώρα και με δικό τους περίπτερο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο ΦΟΣΔΑ, ο Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης, το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης, που τα μέλη τους παρέχουν εθελοντική εργασία στο Φεστιβάλ.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για παιδιά και μεγάλους σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα του Φεστιβάλ που έχει τίτλο "Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης".

festival bibliu

 


Warning: current() expects parameter 1 to be array, null given in /home/zwstithe/public_html/modules/mod_weather_gk4/helper.php on line 333

Θεσσαλονίκη