FB IMG 1432740461817

Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, ο Mr Quizdom της παρέας!

 

slidepic social.quiz v21 410x344

 

 

 

 

 

Συνέντευξη στον Θεολόγο Ηλιού

To Quizdom είναι μια ελληνικότατη εφαρμογή που βρίσκεται πλέον αποθηκευμένη σε περισσότερες από 1.000.000 ηλεκτρονικές συσκευές, δεν είναι σίγουρα λίγοι οι χρήστες του! Πρόκειται για ένα κουίζ γνώσεων που μπορείς να παίξεις ανά πάσα ώρα και στιγμή με αντιπάλους που δεν γνωρίζεις αλλά και με τους κολλητούς σου.

Ο δημιουργός του, Τριαντάφυλλος Ξυλούρης, είχε την ιδέα και αυτή την στιγμή έχει δημιουργήσει ένα «φρούριο» που όλη μέρα δουλεύει με μια ομάδα ανθρώπων για το Quizdom.

9 1437345258 2.86.124.89

Πούλησες το πρώτο σου παιχνίδι, όταν ήσουν 14 ετών, ήταν ξεκάθαρο μέσα σου από τότε ότι θα υπάρχει και συνέχεια σε αυτή την ενασχόληση;
Για να ασχοληθείς και να μπορέσεις να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αγαπάς. Ήξερα ότι θα υπάρξει και συνέχεια, είναι σαν μία σπίθα όπου ξέρεις και περιμένεις ότι θα ανάψει φωτιά. Πριν από ένα χρόνο σχεδόν μου δόθηκε η ευκαιρία με κάποιους φίλους, ώστε να ξεκινήσουμε και το κάναμε δημιουργώντας ένα σχέδιο που περιλάμβανε όλο το στήσιμο του παιχνιδιού όσο και άλλων πραγμάτων που χρειάζονται για τη δημιουργία και τη συνέχεια του.


Το quizdom έχει πλέον περισσότερους από 1.000.000 χρήστες, τι ευθύνη έχετε ως ομάδα απέναντι στους παίκτες;
Όταν ξεκινήσαμε τη δημιουργία της εφαρμογής θέλαμε κάτι απλό, να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα είτε αυτός είναι 19 ετών είτε είναι 89 ετών. Είναι κάτι που καταφέραμε με την ευκολία στο χειρισμό, την απλότητα του παιχνιδιού αλλά και τη στήριξη των ίδιων των ανθρώπων όλων των ηλικιών αυτό το διάστημα. Οι ευθύνες όσον αφορά τους παίκτες είναι πολλές και βασικό είναι να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον και την διασκέδαση των παικτών.


Είναι εθιστικό;
Όλα τα παιχνίδια έχουν έναν λόγο εθισμού. Ο κυριότερος είναι η ανταγωνιστικότητα, πάντα σε λογικά πλαίσια, και είναι κάτι που έχουμε καταφέρει. Φίλοι, γνωστοί, ζευγάρια παίζουν μεταξύ τους για διασκέδαση, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό, ποιος είναι πιο έξυπνος ή ακόμα και άγνωστοι για να γνωριστούν ή να βγουν ραντεβού.

1006 1437346816 2.86.124.89Ποιος είναι ο συχνότερος λόγος που ίσως κάποιος μπορεί να το βαρεθεί και να μην ξανά ανοίξει την εφαρμογή;
Μερικές φορές μας αναφέρουν πως οι ερωτήσεις είναι πολύ δύσκολες. Από μεριά μας, προσπαθούμε να έχουμε τόσο εύκολες όσο και δύσκολες ερωτήσεις, κάτι τέτοιο όμως είναι δύσκολο. Ένας άλλος λόγος είναι οι ειδοποιήσεις που εμφανίζονται, είτε γιατί κάποιος ξεκίνησε ένα νέο παιχνίδι, είτε γιατί λήγει ο γύρος του παίχτη. Φυσικά το δεύτερο το έχουμε αποτρέψει σιγά σιγά μέσω των ρυθμίσεων όπου δίνεται η δυνατότητα να κάνουν σίγαση αυτών των ειδοποιήσεων.


Ισχύει πως μέσα από το chat του quizdom βρίσκουν πολλοί ευκαιρία για φλερτ;
Είναι ευρέως γνωστό, όταν δεν είσαι τετ-α-τετ είναι πιο εύκολο να μιλήσεις σε κάποιον. Είτε κερδίσεις, είτε χάσεις σου δίνεται η ευκαιρία να στείλεις μήνυμα. Εάν υπάρχει και φωτογραφία στο προφίλ του αντιπάλου και σου αρέσει, είναι ένα ακόμα επιπλέον κίνητρο. Στο κάτω κάτω, δεν έχεις τίποτα να χάσεις !!


Πιστεύεις υπάρχει περίπτωση σε λίγο καιρό να αντικατασταθεί το «πως σε λένε στο facebook» με το «πως σε λένε στο quizdom» ;
Μέχρι στιγμής η πρώτη ερώτηση που έχω ακούσει προσωπικά είναι το «παίζεις quizdom;» και μετά ξεκινάει η ερώτηση για το όνομα που χρησιμοποιεί. Είναι κάτι που ακούμε αρκετά συχνά.
Από ένα παιχνίδι γνώσεων θέλετε (quizdom)σκέφτεστε να το μετατρέψετε σε ένα ανταγωνιστικό μέσο των social media ; (με την πρόσθεση φωτογραφιών κτλπ)
Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας και δεν θέλουμε να το μετατρέψουμε σε μία νέα social media εφαρμογή. Είναι ένα trivia παιχνίδι, σκοπός του είναι η διασκέδαση και η μόρφωση. Όλα τα υπόλοιπα έχουν προστεθεί για να γίνει πιο διασκεδαστικό και δημιουργικό το παιχνίδι.


Ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη της δυναμικής της εφαρμογής ; Σας έχουν κάνει κάποια πρόταση από το εξωτερικό για να βγει και σε άλλες γλώσσες ;
Προτάσεις έχουν γίνει και είναι κάτι που ετοιμάζουμε. Χρειάζεται αρκετή εργασία και μελέτη ώστε να γίνει κάτι τέτοιο, που φυσικά εξαρτάται και από την οικονομική δυναμική της κάθε χώρας που θα αποφασίσουμε να διαθέσουμε τη νέα μορφή Quizdom.


Δημιούργησες ένα παιχνίδι για ηλεκτρονικές συσκευές, νιώθεις ‘’υπεύθυνος’’ που ελαττώνονται οι συγκεντρώσεις φίλων για να παίξουν από κοντά ένα επιτραπέζιο παιχνίδι;
Το Quizdom δεν αντικαθιστά την ιδέα των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Προς το παρόν μένει σε παίκτη εναντίον παίκτη. Ίσως μερικές φορές να βγούμε για καφέ και αντί να μιλάμε να παίζουμε quizdom ακόμα και μέσα στην παρέα. Δεν είναι κάτι τόσο συχνό, βλέπουμε πως παίζουν συνήθως τις «κενές» τους ώρες, όπως είναι στη διαδρομή προς την εργασία, προς το σχολείο, την παραλία ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή βρουν χρόνο.

11 1437345970 2.86.124.89

Το Quizdom άρχισε με 4.000 ερωτήσεις, μετά με την βοήθεια του κόσμου έφτασε στις 10.000 και τώρα υπάρχουν 20.000 ερωτήσεις. Ο δημιουργός του, από τις 20.000 ερωτήσεις γνωρίζει περίπου τις 10 με 12 χιλιάδες ερωτήσεις. Παίξαμε μαζί μια παρτίδα και φυσικά έχασα… πανηγυρικά!

Θεμιστοκλής Παπαδόπουλος: "νιώθω πιο περιπτεράς...από Θεσσαλονικιός"

Γράφει ο Θεολόγος Ηλιού

 

Περιπλανώμενος μέσα στα στενά αυτής της όμορφης Θεσσαλονίκης, σταμάτησα να πω μια κουβέντα με το περιπτερά της γωνιάς… έτσι μου ήρθε η ιδέα να μάθω ποιος είναι ο παλιότερος εν ενεργεία περιπτεράς της πόλης μας! Η αναζήτηση με πήγε μέχρι την οδό Βασιλίσσης Όλγας 57 όπου ο Θεμιστοκλής Παπαδόπουλος με περίμενε στο "περίπτερο του Σουηδού" (όπως το φωνάζουν οι φίλοι). Ένας άνθρωπος που δουλεύει στο ίδιο περίπτερο από το 1982 και δεν έχει κλειδιά και ρολά στο περίπτερο διότι εδώ και 33 χρόνια δουλεύει συνέχεια όλο το 24ωρο.

11125794 962889423732147 645586953 n

 

Πως αρχίσατε να δουλεύεται σε περίπτερο;

Το περίπτερο το ξεκίνησε ο πατέρας μου το 1982 και γύρισα στα 23 μαζί του από την Σουηδία, όπου οι γονείς μου είχαν μεταναστεύσει από το Κιλκίς για οικονομικούς λόγους. «Τίποτα μονιμότερο από το προσωρινό» . Ήταν μια δουλειά που τότε είχε πολλές “αβάντες” , διότι δεν υπήρχαν ακόμα τα μεγάλα μάρκετ, δεν υπήρχε ο περιφερειακός και ο κόσμος περνούσε της Β. Όλγας… Το περίπτερο με απορρόφησε ολοκληρωτικά και πέρασαν τα χρόνια, χωρίς να το καταλάβω (διότι αν και σπούδασε ηλεκτρολόγος στην Σουηδία, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το επάγγελμα αυτό).

 

11267660 962889357065487 1784265701 n 

 

 

 

Τι σημαίνει να είσαι περιπτεράς;

Είναι από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, για εμένα. Πολλοί λένε ότι απλά πάμε και καθόμαστε μέσα στο περίπτερο… Δεν είναι έτσι όμως! Έχεις ένα μαγαζί που είναι στο πεζοδρόμιο και όλα είναι εκτιθέμενα. Είτε θα έχεις θέμα με το καιρό, είτε με τον κόσμο. Όποια τοποθέτηση και κατασκευή κάνεις θα πρέπει να την μελετήσεις, να το σκεφτείς και να το ελέγχεις. Οι περιπτεράδες είμαστε οι καλύτεροι στην ελληνική πατέντα!!

 

 

 

Τι μπορεί να δει κανείς μέσα από ένα περίπτερο;

Τα πάντα, όλα! Μπορείς να δεις το πόνο, την ζητιανιά, την μιζέρια …όλα! Καταρχάς όπως πάνε και εξομολογούνται στην εκκλησία, έτσι μου λένε συχνά το πόνο τους. Έρχονται να ψωνίσουν και νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν, έχω τα αφτιά μου ανοιχτά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Θεσσαλονίκη φημίζεται ως ερωτική πόλη, τι περιστατικά πάθους έχουν συμβεί μπροστά στα μάτια σας;

Χωρισμοί, κυνηγητό, να κατεβαίνουν από τα αμάξια, πολλά πράγματα. Θυμάμαι είχε έρθει ένας να πάρει τηλέφωνο από το περίπτερο την γκόμενα του και από πίσω ήρθε η γυναίκα του.. Όταν την κατάλαβε έγινε γάμος τρικούβερτος !

 

Τι είναι το πιο περίεργο που σας έχουν ζητήσει στο περίπτερο;

Θυμάμαι χαρακτηρίστικα στις 5 το πρωί μια νεαρή κοπέλα και μάλιστα πολύ ωραία μου ζήτησε φυστικοβούτυρο και για να μην την απογοητεύσω της είπα ότι αυτή την στιγμή δεν έχω, φαινόταν να το ήθελε πολύ. Επίσης μου έχουν ζητήσει και φρέσκιες ντομάτες.

 

11304266 962889407065482 229155460 n

 

Τι δυσκολίες έχετε συναντήσει αυτά τα 33 χρόνια;

Οι περισσότερες δυσκολίες και ζημίες ήταν από τον καιρό. Την νύχτα γενικά βλέπεις μεθυσμένους, ντουμανιασμένους… πρέπει ένας περιπτεράς να έχει καλή διαχείριση γλώσσας και καλή συμπεριφορά, δεν θέλει πολύ μαγκιά. Την νύχτα στο περίπτερο, κάθε στιγμή τρέμεις να μην φας «πέσιμο».

Σας έχουν κλέψει;

Πολλές φορές αλλά κλέβουν και το πρωί και κλέβουν κυρίως οι καλοντυμένοι που δεν πάει το μυαλό σου. Όποιος περιπτεράς πει ότι δεν τον κλέβουν, πρέπει να κοιμάται παραπάνω από το κανονικό και δεν το βλέπει.

 

11297530 962889353732154 1217749978 o

 

Τι οδήγησε στο κλείσιμο πολλών περιπτέρων της πόλης τα τελευταία χρόνια;

Η μεγαλύτερη αιτία είναι η κακή διαχείριση. Και μετά τα ποσοστά κέρδους, που είναι εξευτελιστικά, όπως αυτά του τσιγάρου, ουσιαστικά ένας περιπτεράς είναι κρατικός εισπράκτορας πλέον. Οι αλυσίδες και τα μάρκετ είναι πάρα πολλά και ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί. Επίσης η αγοραστική συμπεριφορά του κόσμου είναι πλέον εντελώς διαφορετική.

 

Οι Θεσσαλονικείς έχουν αλλάξει ; Υπάρχουν ακόμα οι κιμπάρηδες στην πόλη;

Η νεολαία ξέρει τι θα πει κιμπάρης ; (Κάνοντας μια πρόχειρη σκέψη με την εικόνα που υπάρχει γύρω μας από την νεολαία, αυθόρμητα απάντησα όχι). Εμ… Βλέπεις ;! Δεν υπάρχουν πια οι κιμπάρηδες. Αλλάξανε πολλά, παλιά έλεγες «κερνάω εγώ» στους φίλους σου, τώρα βλέπεις αν είναι μέσα κανένας φίλος στο μαγαζί και μετά μπαίνεις. Η κρίση όπως και να έχει αλλοιώνει τον χαρακτήρα των ανθρώπων.

 

 

11335841 962889387065484 952856916 n

 

 

 

 

 

Ποια στάδια έχει περάσει η Θεσσαλονίκη (οικονομικά κυρίως) από τότε που είστε στο περίπτερο;

Η χλιδή ήταν την δεκαετία του 80, που περίμενες να έρθει η νύχτα για να δουλέψεις πολύ περισσότερο, γιατί κυκλοφορούσε η ηλικία των 40-60 και ήταν χουβαρντάδες. Τώρα ο μέσος όρος ηλικίας που κυκλοφορεί την νύχτα είναι 23-24 με το χαρτζιλίκι από τον παππού. Η περίοδος που ζούμε τώρα είναι η πείνα, ο έλληνας δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το ευρώ.

 

 

Ποια στιγμή θυμάστε πολύ έντονα μέσα σε αυτά τα χρόνια ;

1 Οκτωβρίου του 1990…Ημουν σχεδόν 2 μέρες μέσα στο περίπτερο και πετάχτηκα στις 5 το πρωί να κάνω ένα μπάνιο. Εκείνη την στιγμή που έφυγα πήρε φωτιά το περίπτερο από την διαφημιστική πινακίδα που είχε στο πάνω μέρος… Όταν γύρισα είχε καεί ολοσχερώς, αντέδρασα ψύχραιμα, δεν βλέπεις πίσω. Ευτυχώς με βοήθησε ο πατέρας μου, γενικά οι γονείς μου είναι στήριγμα. Μας μεγάλωσαν μια φορά όταν ήμασταν μικροί και μας μεγαλώνουν και τώρα που μεγαλώσαμε…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο κύριος Θεμιστοκλής νιώθει βαθιά Έλληνας και περιπτεράς. Αν και 33 χρόνια στην πόλη, δεν νιώθει καθόλου Θεσσαλονικιός, καθώς δεν έχει περπατήσει τους δρόμους της και τα σοκάκια της, αφού είναι συνέχεια στο περίπτερο. Πλέον του έχει μείνει το περιπτεράκι του και ένα παράπονο «γιατί να κάνουν τον Έλληνα έτσι …».

11348794 962889443732145 706083693 n

  "Το περίπτερο έγινε γνωστό το 1995, καθώς ήταν το πρώτο που έβαλε δορυφορικό πιάτο. Ενώ σήμερα εξω απο αυτό στήνεται ένας καφενέ"

 

 

 

11272281 962889433732146 143880896 n

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ειρηνη Λογγινίδου 

 


Warning: current() expects parameter 1 to be array, null given in /home/zwstithe/public_html/modules/mod_weather_gk4/helper.php on line 333

Θεσσαλονίκη